Komplikasjoner etter gårsdagens operasjon- min datter har fått lungebetennelse, så vi er ikke på tur heim fra sykehuset på noen dager enda! Prøver å bruke de stille stundene når hun sover til å studere- godt å tenke på noe annet innimellom. Så greit med IKT, også på sykehuset! Kan studere ved å lese og kommunisere på nett (ikke bare lese i bøker), uten å forstyrre henne som sover- kan melde (sms) med både heimen og jobben, fremdeles uten å forstyrre- og surfe litt på nettet om jeg vil og det er rolig... Men tilbake til studiet. Skrev i går at jeg fikk litt nye perspektiver på begrunnelser for økt satsing på IKT i skolen. Har lest lengre, og fant begrepet "mediekulturargumentet"- dvs argumentet om at våre barn og unge i økende grad er aktive mediebrukere, som konsumenter og produsenter på en rekke områder. Som skole spiller vi en viktig rolle i å ruste de unge på flere måter "for å håndtere sin framtid på en kompetent og kritisk måte" (fra Digital skolehverdag, ITU 2005, sitat tatt fra Halvorsens artikkel om IKT og skolen). Dette var forholdsvis kjent stoff. I sommer flyttet vi fra Namsos til Otterøya. Min datter på 16 har klaget lite over å flytte fra byen- men å klare seg uten internett den første tiden før vi fikk dette i orden, DET var pyton,det!! Nå sitter hun all sin ledige tid foran Macen sin,dersom ikke vi greier å overtale henne til noe annet- og der har hun alle vennene sine, hobbyene sine (hun skriver), skolegangen sin (medie- og kommunikasjon)- det meste unntatt kjøkkenet og badet, virker det som!
Hva så, når man møter argumenter som at "skolen bør være en motkultur"? Kanskje "teknofobene" får blod på tann dersom de leser Virilio, som mener at informasjons- og teknologiutviklingen fører oss stadig nærmere "ulykken som kan gjøre slutt på alle ulykker"? (Halvorsen, om IKT og skolen, i kompendiet).
Det skal finnes flere undersøkelser som viser at elevene lærer mer med hensiktsmessig bruk av IKT enn uten. Hensiktsmessig vil da kort summert si at man organiserer undervisningen på andre måter enn de tradisjonelle, og tenker nytt om undervisning og læring: setter du datamaskiner med nettilkobling foran elevene samtidig som du som lærer underviser "på gamlemåten" fra tavla, blir resultatet garantert IKKE økt læringsutbytte...
Oppsummert ble det til at jeg idag har reflektert litt løst og fast for (og imot?) innføring av IKT i skolen, med fokus på elevenes privatliv og litt på skole og læring. Tror jeg vil bygge videre på dette neste gang: HVORFOR innføre IKT i skolen? Bakgrunn for valg av fokus: ny a-ha-opplevelse da jeg leste i Halvorsens artikkel om blogg i kompendiet, at skoleledere "need a profound understanding of why the technology must be embedded in schools for the future and then how to do this"! Dette tror jeg er veldig rett- også fordi om man som skoleleder skal få med seg personalet på å gjøre de endringer som trengs for å utnytte IKTs potensiale i skolen, er man helt nødt til å overbevise sine medarbeidere om hvor viktig og rett det er!
Noen tanker om dette med motkultur: Det er vel med elevenes digitale verden som med resten av deres verden: Vi må bry oss om hva de driver med, og vi må veilede dem. Lære dem å bruke redskapene de har for hånden på en fornuftig måte, enten det er en hammer, en bil eller en PC. Skal vi bremse dem? Skal vi ikke heller styre i riktig retning? (Hva er riktig retning?)
SvarSlettDette innebærer for mange av oss over 30 en bratt læringskurve. De unge vokser opp i en verden som ikke fantes da vi var på samme alder. Og så er det vi som skal veilede dem! Ikke lett.
Dette ble vel bare prat,men var de som falt ned i hodet akkurat nå. Håper det går bra med dere på sykehuset!
Det er så mange argumenter for å ta teknologien i bruk. ET viktig pedagogisk/didaktisk argument er at det åpner for nye måter å uttrykke seg på, og dermed gir en stemme til så mange flere, både i privat og offentlige rom. Samtidig er dette en del av den kompleksiteten som vi må hjelpe barn og unge å navigere gjennom. Derfor har vi heller ikke noe valg.
SvarSlettDu har min fulle beundring som klarer å holde et studiefokus også når du sitter ved sjukesenga til dattera di. Derfor er jeg også enig med Elin. LÆringskurven er forresten ikke mindre bratt for oss over 60!